vissza a Workshopokhoz
 

“Amit az ujjaiddal csinálsz abban bukkan fel a lelked - legyen az írás, alkotás vagy kalapálás - az ujjbegyek a szárnyaid végei.” James Hillman

Két ősi mesterségbe kóstolunk bele ezen a workshopon. Saját készítésű kenyérsütő edényben sütünk természetes kovásszal érlelt kenyeret. Szabó Edit kerámia tervezőművész segít az edény megalkotásában és Simonyi Kristóf pék tanít meg bennünket az igazi kovászos kenyér készítésére.

Az otthoni kenyérsütés sokunknak bensőséges alkotó tevékenység, amihez hozzá tartoznak a jól bevált eszközök. Egy jó kenyérhez kell egy igazán személyes sütőedény - ebben sül a kenyér saját gőzében ropogósra és fényesre.

Ezt a szellemiséget képviseli a workshopra tervezett két részes kenyérsütő edény, melyet könnyedén egyedire formázhatnak a résztvevők. Az edény speciális anyaga és a hozzá kifejlesztett máz bírja a hőkezeléseket, jól tisztítható. Kémiailag ellenálló, így jól használható ételek készítésére. Az edény méretei: 38 x 27,5 cm, magassága 12 cm, tömege 3,5 kg.

Mindazoknak ajánljuk akiket érdekel az otthoni kenyérsütés mint az önkifejezés formája, illetve elkészítheted kiváló személyre szóló ajándékként is.

Ez egy két napos kurzus:

Első alkalom - edény készítés

Első alkalommal elkészítjük az edényt. Speciális agyagmasszából megformázzuk az edény formáját présformák segítségével. Karcolhatunk a felületére saját mintát, vagy mintázhatunk rá domború díszítést. Betűnyomókkal vagy kézzel ráírhatunk egy gondolatot és egyedire festjük a masszához fejlesztett színes mázakkal.

Megnézünk eddigi edény példákat illetve beszélgetünk az otthoni kenyérsütés és a kovász vezetés alapvetéseiről.

Második alkalom - kenyér sütés a Kópic Pékségben

Második alkalommal a kiégetett saját edényben illetve pékkemencében is sütünk kenyereket. A nap során végigmegyünk a búzaliszt alapú kenyérsütés folyamatán a gyakorlatban, tehát mindenkinek lehetősége nyílik egy-egy kenyértésztát bedagasztani, keleszteni és formázni, miközben tanulunk a természetes kovászról és hogy hogyan használjuk. A workshop alatt sok kenyeret is megkóstolunk, illetve minden résztvevő receptekkel, sütési tervekkel és egy-egy szakajtóba helyezett tésztával tér haza, amit már otthon süt meg. A workshopon alapvetően bio alapanyagokkal dolgozunk, továbbá az edény mérete és a receptek összehangoltak.

GYERE HA

/  Szeretnél egy magad által készített design tárgyat az otthonodba.

/  Szeretnéd megtanulni, hogy tudsz otthon is kiváló minőségű, egészséges kenyeret sütni természetes kovásszal.

/  Kipróbálnád milyen egy művész profi műtermében alkotni és egy kézműves pékségben sütni.

/  Ha szeretnél teljesen kikapcsolódni, feltöltődni, jól érezni magad és együtt alkotni másokkal.

INFORMÁCIÓK

Időpontok:

Jelenleg nincs kiírt időpont.

Egynapos, “csak” kenyérsütés workshopokat szervezünk a Kópicban, további információ ITT >>>

Kenyérsütő edényt külön is lehet vásárolni ITT >>>

Időtartam: Ez egy kétnapos kurzus

Létszám: maximum 10 fő. Részvétel 15 éves kor felett ajánlott.

Képzettségi szint: kezdő szinttől

Mit tartalmaz a részvételi díj:

/    Kenyérsütő edény anyagköltségét és a tárgy égetését

/    Eszközök és segédformák használatát, anyagok előkészítését

/    A kenyérsütő edényre kifejlesztett technológiát

/    Három kovászos búzakenyér receptet, illetve sütési terveket

/    Kovászt és lisztet, melyet hazavihetsz, hogy el is kezd az otthoni sütést :)

/    Kenyér kóstolók kencékkel és kávé, tea, gyümölcs

/    Kisült kenyeret és egy saját tésztát szakajtóban, melyet már otthon sütsz meg a saját edényedben

/    Kislétszámú csoportban minőségi oktatást, folyamatos segítséget

/    Műhelyhasználatot

Ár: -

Helyszín: A volt óbudai Budapesti Harisnyagyár épülete - 1033 Budapest, Bogdáni út 1.

Jelentkezz itt és levélben küldünk további információkat a helyszínről, felkészülésről, fizetésről.
Ha kérdésed van jelentkezés előtt, írj emailt! (workshop@kopic.hu)

JELENTKEZÉS

KÉPEK EDIT SZABO EDÉNYEKRŐL ÉS A BENNE SÜLT KENYEREKRŐL

TI MONDTÁTOK

"Nagyon örülök, hogy résztvettem a workshopon, mert azóta ahogy mondani szokták más szintre lépett a kenyér sütés. A kovászos technika teljesen más, mint élesztővel dolgozni, és a tőled hallottakkal / látottakkal igazán jobb kenyerek készülnek azóta nálunk."

Gergely

"a család szó szerint nekiesett és 900 gr kenyérből 800-at kb fél óra alatt pusztítottak el. Most mindenki kenyeret kér karácsonyra, uh kezdhetek sütni, meg lisztet szerezni stb... kellett ez nekem??!! :)

Még annyit akartam mondani, hogy nagy varázslat ám ez...  valami nagyon archaikus szépség jön elő az emberből, amikor agyag tárgyat készít, vagy kenyeret süt - tiszta lelki gyakorlat mindkettő, és az időzítés ellenére megszünteti az időt. ...

köszönöm az élményt, a rengeteg beletett munkát a részetekről, maradandó, tényleg."

Délia

"Életem legjobb programja/workshopja... 
Két nap tökéletes kikapcsolódás, tanulás, alkotás, elmélyülés. 
Először a kenyésütő edény készült el, aztán megtanultam hozzá a kenyeret is. 
Profi szervezés, fantasztikus helyszín és oktatók. Akár ajándékba is. Ritkán mondok ilyet, de ez tökéletes élmény."

Gabi

"Már többször is próbálkoztam otthon a kenyérsütéssel a workshop óta, kb negyedjére vagy ötödjére csinálom. Azért írok, mert nagyon nagy öröm, hogy megosztottad a receptet és a készítési folyamatot, mert bár több éve csinálok kovászos kenyeret, sosem sikerültek ilyen csoda kenyerek itthon. ... Most pedig nemcsak én, hanem a körülöttem lévők is csodálják a sütőből kijött kis dínókat."

Veronika