kópic pékség

ízletes gabonák, kovászos kenyerek

kopic-simonyi-kristof-pek-kenyer-baker-bread-1.jpg

WORKSHOP

KENYÉRSÜTŐ EDÉNY KÉSZÍTÉS ÉS KOVÁSZOS KENYÉRSÜTÉS

Két ősi mesterségbe kóstolunk bele ezen a workshopon. Saját készítésű kenyérsütő edényben sütünk természetes kovásszal érlelt kenyeret.

Kétnapos workshop

Részletek

DAGASZTÓTÁL Készítés és teljes kiőrlésű kenyerek

A haladó workshop a teljes kiőrlésű kovászos kenyerek mélyebb világába vezet bennünket, ahol a kifinomult részletek, praktikák és egyedi sajátosságok dominálnak a már ismert tésztaérlelési folyamatokon túl.

Kétnapos workshop

Részletek

Régi elfeledett szavunk a kópic, a szalmából kötött gabonatároló edény. Annak a kornak a jellegzetes tárgya, amikor háznál saját gabonát, saját lisztet tároltak a kenyérsütéshez.

Micsoda gabonák lehettek azokban a kópicokban! Micsoda ízek lehettek azokban a kenyerekben!  A búzának ezer arca volt, mindenhol azt a fajtát termesztették, amelyik a táj természeti viszonyaihoz leginkább illeszkedett. Értéknek látom ezt a sokszínűséget és változatosságot, gabonák, búzák, kenyér-ízek kavalkádját!

Abban a korban természetes volt, hogy a kenyérről, ami az asztalra került, tudni lehetett, hogy kinek a gabonájából őrölte melyik molnár hozzá a lisztet, és ki készítette, sütötte meg. Ezek a szereplők jól ismerték egymást. Értéknek látom ezt a rövid láncos, átlátható folyamatot, és a személyes kapcsolatok garantálta bizalmat, amit ezáltal a kenyér is hordoz.

Természetes volt a teljes kenyérkészítési folyamat személyes megtapasztalása, ismerete és gyakorlása is. A kenyértésztát természetes kovásszal - adalékanyagok és élesztő nélkül - hosszan érlelték. Ezáltal ízletes, jódarabig eltartható, tápláló és jól emészthető kenyeret tudtak készíteni. Értéknek látom ezt lassú, kihívásokkal teli kézműves folyamatot, ami a péktől szakértelmet, odafigyelést és alázatot igényel.

A Kópic pékség törekvése felölelni ezeket az értékeket. A pékségben magas minőségű kézműves termékeket, elsősorban kenyeret készítek. Alapvetés számomra a hangsúlyosan teljes kiőrlésű, lehetőleg köves malmi őrlésű lisztek használata, amelyek ökológiai szemléletű gazdaságokból származnak. 

Munkámmal szeretném támogatni gazdák, kistermelők és molnárok munkáját, és velük együtt hozzájárulni, hogy egyre többen kiváló minőségű, egészséges kenyeret fogyasszunk.

 

KAPCSOLAT